Бульвару біля приміського вокзалу - ім'я видатного залізничника Івана Мирона

Бульвар біля Приміського вокзалу, якому варто надати ім'я Івана Мирона

Зараз у Львові відбувається чергова хвиля перейменування вулиць та площ. Перша і найпотужніша була на початку 1990-х років. На жаль, під час перейменувань львівських вулиць та площ незаслужено забутими виявилися видатні діячі науки і техніки, зокрема українські залізничники.

До українських залізничників, які безумовно заслужили, щоб на їхню честь було названо вулиці, площі чи бульвари безумовно належить видатний галицький залізничник Іван Мирон - беззмінний міністр транспорту та інфраструктури Західно-Української Народної Республіки. Хоча уряди в ЗУНР змінювалися достатньо часто, Іван Мирон, завдяки високому професіоналізму зберігав свою посаду.

Іван Мирон - міністр інфраструктури ЗУНР


Іван Мирон народився 21 листопада 1857 року в селі Залуква поблизу Галича в родині священика. Його батько - теж Іван був сільським дяком. Після навчання в Станіславівській гімназії, Іван Мирон вступив до Віденського технічного університету, де здобув престижну на той час професію залізничного інженера. Зазначу, українцям в ті часи було достатньо складно зробити кар'єру на залізниці. В той же час, Івану Мирону завдяки високому професіоналізму вдалося зайняти значні посади у Станіславівській та Львівській дирекціях австрійських залізниць. У 1890-х роках Іван Мирон працював на будівництві транскарпатської залізниці Станіславів - Делятин - Рахів - Сигіт. Він безпосередньо відповідав за будівництво дуже складної ділянки біля Яремча де багато штучних споруд - мостів та віадуків. Більш детально про біографію Івана Мирона тут.
У жовтні-листопаді 1918 року Іван Мирон перебрав від Павла Прахтель-Морав'янського керівництво Станіславівською дирекцією залізниць. 1 листопада 1918 Мирон разом з лікарем Володимиром Яновичем та суддею Климом Кульчицьким забезпечили перебрання українцями влади в Станіславівському повіті.
Я пропоную присвоїти назву "бульвар Івана Мирона" бульвару, який утворився на ділянці вулиці Городоцької від вул. Чернівецької до вул. Кульпарківської. За аналогією із площею Івана Франка, пропоную не перенумеровувати будинки, які належать до вул. Городоцької, в той же час присвоїти адресу "бульвар Івана Мирона" будівлі діючого приміського вокзалу ст. Львів із встановленням меморіальної дошки на честь Івана Мирона на цій будівлі.
Щодо цієї ініціативи, планую найближчим чином зареєструвати петицію до Львівської міськради, щодо увічнення пам'яті видатного залізничника Івана Мирона і створення бульвару Івана Мирона. Посилання на петицію буде додано.
Щодо перейменування бульвару біля приміського вокзалу скерував звернення на ім'я міського голови Львова Андрія Садового.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Кривчиці, Яловець, Професорська колонія, На Горах, Підгори – околиці міста Львова

60-річна історія Львівської середньої школи (ліцею) № 70

Давня Глинянська дорога і цісарський гостинець до Золочева або відомі і невідомі деталі із історії вулиць Личаківська та Тракт Глинянський