Із історії львівської середньої школи № 71 у Кривчицях


Львівська середня загальноосвітня школа № 71 розпочинає свою історію в 1947 р., коли у флігелі колишнього магнатського палацу (нині будинок № 92 по вул. Дорога Кривчицька) було організовано семирічну школу політехнічної молоді. За свою історію ця школа була у підпорядкуванні Винниківського та Новояричівського районних відділів народної освіти (райвно) Львівської області; Шевченківського та Червоноармійського райвно м. Львова.

Львівська середня загальноосвітня школа № 71 (ЛСЗШ № 71) розташована в історичній місцевості Кривчиці на території Личаківського району м. Львова поруч із перехрестям вулиць Дорога Кривчицька та Богданівська. Поруч із школою – два храми: греко-католицький Святого Пророка Іллі та православний Різдва Пресвятої Богородиці. Номер 71 ця школа отримала у 1962 р., коли село Великі Кривчиці Новояричівського району Львівської області було включено до складу Шевченківського району м. Львова. ЛСЗШ № 71 розташована на території архітектурно-ландшафтного комплексу «Двір на Кривчицях», який є частиною Регіонального ландшафтного парку «Знесіяння» і знаходиться на північно-східному краю Лисогірської височини. Межами комплексу є долини потоку Маруньки, Кривого потоку та підніжжя височини.



Приблизно у XIII XIV століттях на теренах, де тепер розташована ЛСЗШ № 71, виник укріплений форпост – комплекс оборонних споруд на околицях княжого Львова. До складу цього комплексу входила, зокрема, шестигранна оборона Кривчицька вежа, на місці якої нині стоїть греко-католицька церква Св. Пророка Іллі. Перше поселення в цьому районі виникло іще у дохристиянські часи. Приміське село Кривчиці, назва якого походить від т.зв. «Кривого лісу», який ріс поруч, вперше згадується у 1447 році. Вочевидь село розросталося навколо оборонного форпосту.

У середині XVII століття Кривчиці зазнали руйнувань, адже двічі, в 1648 і 1655 рр. на кривчицьких полях стояли козацькі війська під проводом гетьмана Богдана-Зіновія Хмельницького, які обкладали Львів. Місцевість, де стояли козацькі війська, досі носить назву «Табори». Вочевидь, саме в той час було зруйновано Кривчицьку вежу та інші оборонні споруди. На підвалинах вежі було споруджено каплицю-ротонду, яка стала основою сучасної церкви Св. Пророка Іллі.



Зруйнований комплекс оборонних споруд у другій половині XVII століття перетворився в магнатське помістя. Село Кривчиці було віном другої дружини коронного гетьмана Юзефа Потоцького (1673 – 1751) Людвіки із Мнішеків. Внаслідок родинного поділу 28 – 30 грудня 1770 р. у Варшаві, власником села Кривчиці, а також львівських юридик Личаківської та Сикстутської із «дворищем палацовим» став Вінцентій Потоцький. У 1830-х рр. в Кривчицях було засновано цукроварню. У колишньому панському палаці (вул. Духновича, 16) та господарській споруді (вул. Дорога Кривчицька, 92) зараз розміщено ЛСЗШ № 71.

У 1931 р. поруч із перехрестям сучасних вулиць Дорога Кривчицька та Богданівська було споруджено римо-католицький костел Воздвиження Чесного Хреста. Фундатором цього храму був колишній військовий капелан Владислав Гризецький, а настоятелем – ксьондз Владислав Дубель. Костел Воздвиження Чесного Хреста мав статус філіального в парафії Св. Антонія у Львові. У ті часи господарську споруду колишнього магнатського палацу (нині корпус № 1 ЛСЗШ № 71 на вул. Дорога Кривчицька, 92) було переобладнано під захоронок (дитячий садок) для дівчат-сиріт. Цим захоронком опікувалися черниці костелу Воздвиження Чесного Хреста.



У перші післявоєнні роки (1944 – 1947 рр.) після Другої світової війни колишній Панський палац (вул. Духновича, 16) зайняли військові. Через їх господарювання зазнало руйнації праве крило палацу.

У 1947 р. у будівлі флігелю (колишнього захоронку) було розміщено Семирічну школу політехнічної молоді с. Кривчиці. У 1948 р. ця школа отримала назву Кривчицька семирічна школа ім. 30-річчя ВЛКСМ, вона була в підпорядкуванні Винниківського районного відділу народної освіти (райвно) Львівської області. У 1959 р. Винниківський район Львівської області було зліквідовано після приєднання м. Винники до складу міста Львова. Село Великі Кривчиці у 1959 – 1962 рр. входило до складу Новояричівського району Львівської області, відповідно школа підпорядковувалася Новояричівському райвно. У Кривчицькій семирічній школі навчалися діти із сіл Малі та Великі Кривчиці та околиць міста Львова.



У 1962 р. села Малі та Великі Кривчиці були включені до території міста Львова, вони стали територією Шевченківського району міста Львова. Кривчицька середня школа отримала № 71 і була підпорядкована Шевченківському райвно м. Львова.

23 травня 1969 р. відповідно до Указу Президії Верховної Ради Української РСР у м. Львові за рахунок територій Ленінського та Шевченківського районів було створено Червоноармійський район, до складу якого увійшли території Кривчиць. Відповідно школа № 71 була підпорядкована Червоноармійському райвно м. Львова. 16 травня 1992 р. Червоноармійський район м. Львова був перейменований у Личаківській.

На початку 1990-х рр. Львівська середня школа № 71 була неповною – навчання тут тривало тільки до дев’ятого класу. Випускники цієї школи в основному продовжували навчання в 10 – 11 класах в середніх школах № 63 (вул. Личаківська) та № 70 (вул. Дорога Кривчицька). До липня 2006 р. середня школа № 71 була за структурою основною (І – ІІ ступенів). 6 липня 2006 р. Львівська міська рада 5-го скликання прийняла ухвалу № 77 «Про реорганізацію закладу освіти комунальної форми власності основної школи І – ІІ ступенів № 71», відповідно до якої навчальний заклад було реорганізовано у Львівську середню загальноосвітню школу І – ІІІ ступенів № 71. Відповідно у школі було створено 10 і 11 класи.

10 січня 2002 р. відповідно до Ухвали № 1430 Львівської міської ради Львівській середній школі № 71 у постійне користування було надано земельну ділянку по вул. Тарасівській 39-41 площею 0,99 га для будівництва стадіону. Відповідно до ухвали № 3123 Львівської міської ради від 3 грудня 2009 р. ЛСЗШ № 71 було передано у постійне користування земельну ділянку площею 1,1122 на вул. Дорога Кривчицька, 92.

Натепер проєктна потужність ЛСЗШ № 71 м. Львова – 300 учнів. Навчальний процес в школі забезпечують 28 працівників, у т.ч. 20 педагогів. Іще 8 осіб – це обслуговуючий персонал: секретар, медична сестра та юристконсульт та 5 технічних працівників. У школі працює один комп’ютерний клас на 15 комп’ютерів, у школі забезпечено вільний доступ до мережі Інтернет (WiFi). Навчання у ЛСЗШ № 71 із початку її існування проводилося українською мовою. Зараз у школі вивчаються дві іноземні мови: англійська та французька. Навчання проводиться в одну зміну. У школі працюють гуртки шахів, військово-патріотичного виховання, карате та хореографії.



Відповідно до рішення виконавчого комітету Львівської міськради № 299 від 23 березня 2018 р. за ЛСЗШ № 71 закріплено наступну територію: вул. Бескидська, вул. Бігова, вул. Богданівська, вул. Бродівська, вул. Визвольна, вул. Ф. Вовка, вул. С. Гайдучка, вул. Глиняна, вул. Ю. Горліса-Горського, вул. О. Духновича, вул. Золочівська, вул. Іванова Гора, вул. Краснянська, вул. Дорога Кривчицька 72 – 92 (парні) та 83 – 117 (непарні); вул. А. Лотоцького, вул. Малі Кривчиці, вул. Марунька, вул. Монгольська, вул. Переможна, вул. Пластова, вул. С. Подолинського, вул. Поетична, вул. Приязна, вул. М. Самокиша, вул. Снігурівська, вул. Старознесенська 122 – 200 (парні) та 71 – 163 (непарні) та вул. Тарасівська.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Кривчиці, Яловець, Професорська колонія, На Горах, Підгори – околиці міста Львова

60-річна історія Львівської середньої школи (ліцею) № 70

Давня Глинянська дорога і цісарський гостинець до Золочева або відомі і невідомі деталі із історії вулиць Личаківська та Тракт Глинянський