Із історії агрофірми «Провесінь»

Прохідна та адмінбудівля ВАТ "Агрофірма "Провесінь". 2007 р. Автор світлини Петро Задорожній (УНІАН).

У кінці 1980-х рр. на вулицях Львова нерідко можна було зустріти вантажні ізотермічні автобуси ПАЗ 3742 «Пінгвін» із логотипом із ластівкою. Ці автобуси розвозили по магазинам свіжі овочі, які вирощувалися на околиці Львова (в кінці вул. Тракт Глинянський) на агрофірмі «Провесінь», історія якої розпочинається в далекому 1966 році.

Історія агрофірми «Провесінь» починається 22 липня 1966 р., коли Міністерство харчової промисловості Української РСР видало наказ № 456, відповідно до якого, на околиці міста Львова, обіч вул. Тракт Глинянський, було створено радгосп «Львівська овочева фабрика». Задачею підприємства було вирощування овочів на відкритому та закритому (в теплицях) грунті та їх переробка. Підприємству «Львівська овочева фабрика» було виділено біля 300 гектарів земель сільськогосподарського призначення. На початках це було невелике аграрне  підприємство.

Перший етап розвитку радгоспу "Львівська овочева фабрика" припав на 1975 - 1987 рр. У той час було створено потужне тепличне господарство, а потім цех із виробництва полімерних виробів (поліетиленова плівка, капшо для вирощування розсади та ін.). Саме Львівська овочева фабрика на зламі 1970-х і 1980-х рр. першою в Українській РСР запровадила Комплексну систему управління якістю продукції (КСУЯП), яка була у 1980 р. прийнята Державною комісією і зареєстрована органами Держстандарту УРСР. У 1984 - 1986 р. було споруджено цех із вирощування грибів-печериць (шампіньйонів). У той час також введено в експлуатацію холодильний цех, який забезпечував одночасне зберігання до 750 тон продукції. 

19 вересня 1987 р. Рада Міністрів СРСР ухвалила постанову № 1080 «Про подальший розвиток підсобних сільських господарств підприємств, організацій і установ». Відповідно до цього документу Держагропрому Української РСР було наказано покращити наукове забезпечення агропромислового комплексу, надавати першочергову увагу зміцненню зв’язків науки із сільськогосподарським виробництвом. Із 1 січня 1988 р. усі колгоспи і радгоспи в Українській РСР мали перейти на повний господарський розрахунок та самофінансування. Крім того, в кожній області мали бути створені агропромислові комбінати та об’єднання; агроторгові підприємства, агрофірми.

Власне на виконання постанови № 1080 радгосп «Львівська овочева фабрика» було перетворено в агрофірму «Провесінь». На початку статутний капітал цього агропідприємства становив майже 2 мільйони радянських рублів. Виробничі потужності лише тепличного господарства агрофірми «Провесінь» були розраховані на вирощування в теплицях до 6000 тон овочів. Таким чином, агрофірма «Провесінь» могла забезпечувати свіжими овочами всі регіони Заходу України, а не лише Львівщину. В кінці 1980-х рр. рентабельність агропродукції «Провесні» сягала 50,5%. Річний чистий дохід підприємства складав 2 мільйони 630 тисяч рублів.

Поряд із територією агрофірми «Провесінь» у 1960-1990-х рр. було збудовано низку багатоквартирних багатоповерхових будинків. Забудова в кінці вулиці Тракт Глинянський у Львові розпочалася іще на початку 1960-х рр., коли ця територія іще не була включена до складу міста Львова – було збудовано кілька двоповерхових будинків обіч вулиці. Два із них – із №№ 145 і 151, введені в експлуатацію у 1961 р. на 18 і 16 квартир відповідно були гуртожитками агрофірми «Провесінь». У 1973 р. було зведено п’ятиповерховий житловий будинок по вул. Тракт Глинянський, 147 на 109 квартир – тут було розміщено гуртожиток Львівської овочевої фабрики. У 2012 р. Львівська міська рада прийняла ухвалу про передачу цих гуртожитків у власність територіальної громади м. Львова. У 1987 р. на вул. Тракт Глинянський, 151б за шефської підтримки Львівської овочевої фабрики розпочав роботу дитячий садочок № 177. Приміщення садочку було у власності агрофірми, а потім передане в комунальну власність громади міста Львова. Із 1997 р. на базі цього садочку було відкрито школу-садок.

Треба зазначити, що висока рентабельність агрофірми «Провесінь» в радянські часи була пов’язана із тим, що СРСР був дуже закритою державою. У ті часи можливості імпорту сільськогосподарської продукції, а особливо ранніх овочів, із капіталістичних країн був дуже обмежений. Овочі та продукти їх переробки імпортувалися в СРСР в основному із країн соціалістичного табору (переважно із Болгарії та Румунії), консерви іноземного виробництва були страшним дефіцитом. Оскільки вартість газу для власних споживачів в СРСР була дуже низькою, тепличне вирощування овочів було дуже рентабельним. Після здобуття Україною незалежності у 1991 р. ситуація почалася поступово змінюватися – росія почала підвищувати ціни на газ. Коли закінчився період гіперінфляції, українська гривня стала конвертованою валютою, відповідно стало значно вигідніше завозити в Україну ранні овочі із Греції, Туреччини чи навіть Єгипту, а ніж вирощувати їх в теплицях витрачаючи дорогий природний газ. Відповідно, після розпаду СРСР тепличне господарство на агрофірмі «Провесінь» почало поступово занепадати. Це було пов’язано і зі зниженням попиту в роки гіперінфляції (1993 – 1994), втратою ринків збуту, використанням застарілого устаткування та технологій. Але головним чинником було підвищення вартості природного газу, який використовувався для опалення теплиць. В результаті у 1995 – 1997 рр. на агрофірмі «Провесінь» у Львові працювало не більше 20 – 40% теплиць із тих, які працювали наприкінці 1980-х – на початку 1990-х рр. Проте агрофірма «Провесінь» продовжила свою роботу.

Світлина кінця 2000-х рр.

На початку 1990-х рр. від Агрофірми «Провесінь» місту Львову було передано понад 100 гектарів земель. Ці землі планувалося використати для будівництва житла. Таким чином агрофірма втратила біля половини площ, які використовувалися для вирощування овочів.

До 1996 р. агрофірма «Провесінь» перебувала в державній власності. У 1996 році відбулася приватизація агропідприємства, отож воно було перетворене у Відкрите акціонерне товариство (ВАТ) «Агрофірма «Провесінь». Державна реєстрація ВАТ «Агрофірма «Провесінь» відбулася 29 листопада 1996 р.

Першим головою правління ВАТ «Агрофірма «Провесінь» став Іван Онуфрійович Півень, який очолював підприємство іще із радянських часів (із кінця 1970-х рр.). Основна частина акцій підприємства належала працівникам агрофірми. Наприкінці 2000-х рр. голові правління ВАТ Івану Півню належало біля 30% акцій підприємства. 3 жовтня 2002 р. Кабінет Міністрів України прийняв постанову № 1479, відповідно до якої голову правління ВАТ «Агрофірма «Провесінь» Івана Онуфрійовича Півня було нагороджено Почесною грамотою Кабінету Міністрів України із врученням пам’ятного знаку. Постанову підписав Прем’єр-міністр України Анатолій Кирилович Кінах.

На території підприємства. Світлина 2000-х рр.

ВАТ «Агрофірма «Провесінь» у 1990-2000-ні рр. впроваджувала новітні високотехнологічні та енергоощадні технології вирощування овочів, брала участь в науково-дослідницьких роботах у співпраці і Львівським національним аграрним університетом (ЛНАУ) в Дублянах. У ЛНАУ співпрацю із агрофірмою курували ректор академік В. Снітинський та професор П. Завірюха.

У 2002 р. на агрофірмі «Провесінь» було реконструйовано 1,5 га теплиць для вирощування помідорів із використанням крапельного зрошування. У 2004 р. ця система була обладнана іще на 4 гектарах теплиць, а у 2005 році – іще один гектар. У 2007 р. було проведено реконструкцію іще 3 гектарів теплиць для вирощування огірків із використанням системи крапельного зрошування. В другій половині 2000-х керівництво агрофірми «Провесінь» планувало повністю перейти від вирощування овочів на ґрунті до їх вирощування за технологією малооб’ємної гідропоніки. На цю технологію підприємство почало переходити іще у 1991 р. Станом на початок 2008 р. під енергоощадні технології було задіяно 4,9 гектари теплиць. Іще із 4 гектарів було вивезено ґрунт під вирощування овочів на мінеральній ваті за технологією малооб’ємної гідропоніки. Загалом на початку 2008 р. тепличне господарство ВАТ «Агрофірма «Провесінь» займало біля 18,9 гектарів. Чисельність трудового колективу підприємства сягала 600 осіб. Якщо до реконструкції із 1 кв. м. теплиць збирали біля 15 кг. помідорів, то після реконструкції 30 – 35 кг.

У теплиці ВАТ "Агрофірма "Провесінь"

У складі ВАТ «Агрофірма «Провесінь» працювали наступні структурні підрозділи: а) бригади, які спеціалізуються на вирощуванні овочів у закритому ґрунті; б) фірмова мережа, що реалізує продукцію власного виробництва; в) науково-дослідна дільниця; г) допоміжні підрозділи та обслуговуючий персонал, які забезпечують підрозділи основного виробництва ремонтними роботами, транспортом, електро-, тепло- та водопостачанням. Крім того, до середині 2000-х рр. у власності ВАТ «Агрофірма «Провесінь» перебувало два ринки: по вул. Личаківській (на місці будівлі супермаркету «АТБ») та по вул. Княгині Ольги. У 2006 р. ці ринки перейшли у власність ТзОВ «Провесінь – ЮММ». У 2005 р. ВАТ «Агрофірма «Провесінь» завершило рік із чистим прибутком у 320 тис. грн. (біля 65 тис. доларів США), а у 2006 р. чистий прибуток підприємства становив біля 1,5 млн. грн.

Як повідомляла львівська преса, із серпня 2006 р. компанія «Інвестиційний консорціум «Вихор» почала скуповувати акції ВАТ «Агрофірма «Провесінь», які перебували на руках у працівників підприємства. Ця компанія навіть виставляла в районі вул. Тракт Глинянський мікроавтобуси із оголошенням про скупку акцій. Факт викупу акцій ВАТ «Агрофірма «Провесінь» в листопаді 2006 р. підтверджував і керівник ІК «Вихор» Олександр Сушко. Скупку акцій ВАТ «Агрофірма «Провесінь» пов’язували із планами забудови території агропідприємства.

У 2007 р. керівництво ВАТ «Агрофірма «Провесінь» на чолі із І.О. Півнем повідомило про компанію дискредитації та спробу рейдерського захоплення підприємства. У грудні 2007 р. було проведено загальні збори акціонерів ВАТ «Агрофірма «Провесінь», на яких було прийнято рішення про зміну керівництва – новим головою правління ВАТ «Агрофірма «Провесінь» було обрано Анатолія Сопронюка.

Вирощування оргірків на агрофірмі.

Нове керівництво агрофірми звинуватила попередника Івана Півня у тому, що він ніби то намагався без згоди акціонерів переписати майно товариства на користь третіх осіб. Зокрема повідомлялося про те, що у другій половині 2007 р. щодо Івана Онуфрійовича Півня було порушено декілька кримінальних справ. Опоненти пана Півня стверджували, що він, ніби то, має «теплі стосунки» із Соціалістичною партією України під проводом Олександра Мороза (в той час він був спікером Верховної Ради України), нардепом від комуністичної партії О. Голубом, а через них – із Прем’єр-міністром України Миколою Азаровим. На початку 2008 р. нове керівництво ВАТ «Агрофірми «Провесінь» провело у Львові пресконференцію, на якій пообіцяло підняти зарплату працівникам агрофірми вдвічі, збільшити виробництво продукції на підприємстві, а також анонсувало інвестиції у виробництво від акціонерів. Про те, що керівництво ВАТ «Агрофірма «Провесінь» подарувало Голові Верховної Ради України у 2006-2007 рр. Олександру Морозу одну акцію підприємства у листопаді 2006 р. писали львівські ЗМІ, зокрема «Гал-інфо».

У той же час, в кінці серпня 2007 р. львівські ЗМІ повідомили про побиття 15-річного Івана Шелеста – онука голови правління ВАТ «Агрофірма «Провесінь» Івана Півня. Потерпілого І. Шелеста було доправлено у Львівську міську дитячу клінічну лікарню у тяжкому стані. Як повідомляла прес-служба «Провесні», на неповнолітнього онука керівника підприємства здійснили двоє невідомих молодиків, віком від двадцяти п’яти років. Вони зупинили хлопця, який їхав велосипедом по вулиці Липова алея, на світлофорі та завдали йому кілька ударів по голові. Нападники забрали у хлопця мобільний телефон та поламали велосипед. Напад на свого онука І. Півень пов’язав із рейдерськими атаками на підприємство: «Попередньо я особисто отримував погрози по телефону від невідомих осіб, про що мною було усно заявлено на засіданні Міжвідомчої комісії по боротьбі з протиправним поглинанням підприємств в м. Києві». Також повідомлялося, що у серпні 2007 р. двом представникам ВАТ «Агрофірма «Провесінь», які надавали підприємству юридично-правовий захист, було пошкоджено автомобілі.

15 березня 2008 р. на ВАТ «Агрофірма «Провесінь» було здійснено напад. Про це 21 березня 2008 р. під час пресконференції повідомив член правління агрофірми Ігор Багнюк. За словами Багнюка біля опівдня на підприємство напало біля 100 осіб в чорній уніформі, озброєні «болгарками», ломами та кувалдами. Вони спробували силою захопити підприємство. Під час спроби захоплення підприємства співробітникам МВС із підрозділу «Титан» навіть довелося застосувати табельну зброю. 24 березня 2008 р. за фактом нападу на підприємство прокуратура порушила кримінальну справу за ст.206 ККУ «Протидія законній господарській діяльності».

З квітня 2008 р. працівники агрофірми «Провесінь» вийшли на акцію протесту під стіни Львівської міськради, а 10 квітня 2008 р. о 12 годині розпочалася акція протесту працівників ВАТ «Агрофірма «Провесінь» проти рейдерського захоплення підприємства. «Страйкарі планують встановити перед будинком уряду міні-теплиці, де вирощуватимуть овочі Працівники найбільшої у Західному регіоні агрофірми розпочати безстроковий страйк під стінами уряду аби привернути увагу високо посадовців до знищення сільського господарства в Україні. Вони сподіваються на те, що їм вдасться поспілкуватися з Прем’єр-міністром України Юлією Тимошенко», – йшлося в прес-релізі.

За даними порталу smida.gov.ua наприкінці 2008 р. ТзОВ «Інвестиційний консорціум «Вихор» було власником 29,42% акцій ВАТ «Агрофірма «Провесінь», іще 24,53% акцій належало компанії «Джетрікс ЛТД».

31 липня 2009 року ЗМІ повідомили про смерть голови правління ВАТ «Агрофірма «Провесінь» Івана Онуфрійовича Півня. Причиною смерті керівника агропідприємства, за словами медиків, став серцевий напад. Пану Півню зробили операцію, однак врятувати його життя не вдалося.

У зв’язку із змінами в українському законодавстві, Відкрите акціонерне товариство (ВАТ) «Агрофірма «Провесінь» було перетворене в Публічне акціонерне товариство (ПАТ) «Агрофірма «Провесінь». 8 листопада 2016 р. ПАТ «Агрофірма «Провесінь» змінило свою організаційну форму і стало Приватним акціонерним товариством (ПрАТ). За даними порталу Оpendatabot.ua, на даний час керівником підприємства є Ігор Васильович Багнюк. Найбільшими пакетами акцій ПрАТ «Агрофірма «Провесінь» володіють спадкоємці Івана Онуфрійовича Півня: Олег Іванович Півень (18,82%), Ольга Михайлівна Півень (14,75%), Наталія Іванівна Шелест (11,29%) та Ротислав Миронович Шелест (8,33%). Іще два великих пакети акцій (по 11,3141%) належать Ірині Іванівні Пендерецькій та Мар’яні Іванівні Гулі. У 2020 р. дохід підприємства склав 6 млн. 578 тис. 200 грн, а чисті збитки – 10 мільйонів 714 тисяч 400 грн. Активи підприємства в кінці 2020 р. складали 27,27 млн. грн., а зобов’язання – понад 56 млн. грн.

У 2012 р. ТзОВ «Провесінь-Агроінвест» (зареєстроване 01 лютого 2007 р. і має ту ж саму юридичну адресу, шо і ПрАТ «Агрофірма «Провесінь») отримало від Львівської міської ради погодження на будівництво житла на 40 гектарах землі. Відповідно до ухвали №1256, ТзОВ «Провесінь-Агроінвест» змінили «цільове призначення земельної ділянки площею 39,3975 га на вул.Тракт Глинянський, 152, яка передана йому в оренду для ведення сільськогосподарського виробництва згідно з договором оренди землі, зареєстрованим у Львівській міській раді 29.03.2010 за № Л-1162, перевівши із земель сільськогосподарського призначення до земель житлової та громадської забудови, за функцією використання – землі житлової забудови». Ухвалу підтримало 62 депутати.

Відповідно до «Містобудівного обгрунтування розміщення житлового кварталу на вул. Тракт Глинянський, 152», яке розробив державний інститут «Містопроєкт», забудові підлягала територія площею 39,3975 га обмежена із півночі вул. Тракт Глинянський, із заходу - кварталами садибної забудови, із сходу - територією агрофірми і з півдня - територією Винниківського лісового масиву. Ця територія раніше використовувалася в господарській діяльності агрофірми, але теплиці на ній були розібрані. За Генпланом Львова, що був затверджений у 1998 р. ці землі мали сільськогосподарське призначення. Ділянка примикає до до перспективного житлового району Лисиничі, який згідно генплану м. Львова передбачалося освоїти до 2010 року, тут мало бути збудовано понад 1,2 млн. кв. житла. У кінці 1980-х рр. почалося освоєння мікрорайонів М-61 і М-62, проте на початку 1990-х рр. будівництво тут припинилося.

У червні 2022 р. стало відомо, що виконком Львівської міської ради затвердив ТзОВ «Провесінь-Агроінвест» містобудівні умови на проєктування і будівництво школи із басейном та окремо розташованою господарською спорудою на ділянці на вул. Тракт Глинянський, 152.

У 2010-ні рр. велася активна забудова території колишньої агрофірми – тут створено ЖК «Провесінь». Територію забудовують окремими садибами із власною земельною ділянкою, спареними котеджами та багатоквартирними будинками. Враховуючи забудову на землях колишньої Лисеницької сільради, в районі вул. Тракт Глинянський виростає житловий масив із 20 – 30 тис. мешканців, що є потенційною проблемою для міста.

Чи не найбільша проблема житлового мікрорайону, який виріс в кінці вул. Тракт Глинянський – відсутність самопливного каналізаційного колектору, який вів би до міських очисних споруд на вул. Пластовій. Стоки із мікрорайону потрапляють у каналізаційну насосну станцію (КНС) і далі перекачуються по напірному колектору в камеру гасіння на вул. Богданівській. Напірний колектор побудовано у 1980-х рр. і він у поганому технічному стані. КНС має обмежену потужність, вона застаріла і знаходилася у власності ВАТ «Агрофірма «Провесінь» і досі не передана в комунальну власність громади міста. Відповідно місто змушене платити за її використання. Зокрема у травні 2022 р. ЛМКП «Львівводоканал» уклало із ПрАТ «Агрофірма «Провесінь» договір на послуги із перекачування стічних вод мікрорайону «Лисиничі» каналізаційними мережами та каналізаційною насосною станцією вартістю 555403 грн.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Кривчиці, Яловець, Професорська колонія, На Горах, Підгори – околиці міста Львова

60-річна історія Львівської середньої школи (ліцею) № 70

Давня Глинянська дорога і цісарський гостинець до Золочева або відомі і невідомі деталі із історії вулиць Личаківська та Тракт Глинянський