Сторінки історії житлового мікрорайону «Лисиничі» при вул. Тракт Глинянський у Львові

 

Житлові будинки в мікрорайоні "Лисиничі" на околиці Львова при вул. Тракт Глиянський

Перші двоповерхові багатоквартирні будинки барачного типу з’явилися в кінці сучасної вул. Тракт Глинянський у кінці 1950-х – на початку 1960-х рр., коли ця територія іще не входила до складу м. Львова. Багатоповерхівки на околиці м. Львова виросли у 1970-1980-ті рр., після створення у 1966 р. радгоспу «Львівська овочева фабрика».

У 1962 р. до складу міста Львова було включено села Великі та Малі Кривчиці Новояричівського (до 1959 р. – Винниківського) району Львівської області. У 1966 р. обіч вул. Тракт Глинянський на околиці міста Львова було створено радгосп «Львівська овочева фабрика». Це агропідприємство займалося вирощуванням ранніх овочів у теплицях та їх переробкою. У 1970-х рр. виробничі потужності радгоспу значно зросли, відповідно поряд із овочевою фабрикою почалося будівництво багатоквартирних житлових будинків для працівників підприємства. Зокрема, у 1973 р. було здано в експлуатацію житловий будинок по вул. Тракт Глинянський, 147 на 109 квартир. Цей будинок був гуртожитком овочевої фабрики і перебував у власності «Агрофірми «Провесінь» до початку 2010-х рр. У 2012 р. він разом із будинками № 145 і 152 був прийнятий у власність громади міста Львова.

Довший час забудова території майбутнього житлового району «Лисиничі» поряд із межею міста відбувалася хаотично. Тут, фактично, не було жодної соціальної інфраструктури – ні школи, ні дитячого садочка. Лікарська амбулаторія (медпункт поліклінічного відділення 6-ої міської лікарні) знаходився у 1980-ті рр. в житловому будинку по вул. Тракт Глинянський, 163. В цьому ж будинку діяли продуктовий і промтоварний магазини.

Гімназія "Провесінь" на вул. Тракт Глинянський, 151-б

Проєкт детального планування (ПДП) житлового району «Лисиничі» в м. Львові був розроблений у 1986 – 1987 рр. Львівською філією інституту «Діпроміст». Відповідно до Генерального плану м. Львова, який був прийнятий у 1993 р., перспективний житловий район «Лисиничі» планувалося освоїти до 2010 р. Усього за розрахунковий період (до 2010 р.) тут планувалося звести 1 мільйон 216,5 тисяч метрів квадратних площі житла. Реалізація такого обсягу забудови потребувала відповідної будівельної бази. Відповідно, у північно-східній промзоні м. Львова було створено новий Домобудівний комбінат №2 (ДБК-2) на вул. Поліській, 10. ДБК-2 мав забезпечувати в першу чергу забудову житлових районів «Лисиничі» та «Збоїща».

Територія Червоноармійського (нині – Личаківського) району в межах ПДП, який був розроблений у 1986 – 1987 рр., була поділена на окремі житлові мікрорайони, межами яких були існуючі та раніше запроєктовані вулиці. Реалізація двох житлових масивів (М-61 та М-62) була почалася у 1980-х рр., проте через економічну кризу початку 1990-х рр. будівництво тут практично припинилося. Склалося так, що частина території цих мікрорайонів та навіть житлова забудова опинилася за межами міста Львова на територіях Лисиницької сільської ради Пустомитівського району.

Розбудова ліцею "Провесінь", на задньому плані - житлові будинки.

Із самого початку забудови мікрорайону на межі міста Львова було те, що мікрорайон, а також села Лисиничі та Підбірці Пустомитівського району із центром міста з’єднувала (і з’єднує) лише одна магістральна вулиця загальноміського значення – вул. Тракт Глинянський. Параметри цієї вулиці не відповідають її класу згідно Генерального плану міста Львова та села Лисиничі. Вулиця Тракт Глинянський має лише дві полоси для руху автомобілів, ширина проїзної частини складає біля 7,5 метрів. На частині вулиці тротуари відповідної ширини є тільки із одного боку вулиці. Раніше передбачалося розширення вулиці Тракт Глинянський до параметрів магістралі загальноміського значення із значним зносом існуючої житлової садибної забудови. Також відповідно до Генплану Львова планувалося прокласти по вул. Тракт Глинянський трамвайну лінію. Проте, оскільки будинки вздовж вулиці Тракт Глинянський знаходяться у приватній власності, розширення вулиці є малореалістичним, отож виникає потреба у будівництві нової вулиці, яка б поєднала житловий мікрорайон «Лисиничі» із вул. Богданівською (або вул. Пластовою).

Для покращення сполучення житлового мікрорайону «Лисиничі» обіч вулиці Тракт Глинянський на електрифікованій двоклолійній магістральній залізниці Львів – Красне планувалося організувати платформу (зупинний пункт) «Лисиничі» для зупинки приміських поїздів Тернопільського та Рівненського напрямків. Проте досі ця платформа не реалізована.

Перша дошкільна дитяча установа в житловому мікрорайоні «Лисиничі» міста Львова почала працювати у 1987 році – це був дитячий садочок № 177 по вул. Тракт Глинянський, 151б, який був споруджений коштом радгоспу «Львівська овочева фабрика» (із 1988 р. – агрофірма «Провесінь») і довший час перебував у власності підприємства, а потім був переданий у комунальну власність громади міста Львова. Діти шкільного віку із мікрорайону «Лисиничі» навчалися у львівських середніх школах №№ 16, 63, 70 і 71. До частини цих шкіл діти доїзджали громадським транспортом.

Будівництво житлового будинку на замовлення ВАТ "Агрофірма "Провесінь" 1990-ті рр. Світлина із колекції Юрія Каукалова

У перші роки Незалежності України значно впала народжуваність, відповідно заповненість дитячого садочку № 177 була невеликою, у садочку було багато вільних приміщень. Отож, у 1997 р. було прийнято рішення розмістити в приміщенні дитячого садочку школу І – ІІ ступеня, таким чином було створено дитячий садок-школу «Провесінь». У 2007 р. проведено реорганізацію навчального закладу в Навчально-виховний комплекс школа-дитячий садок «Провесінь», який у 2019 р. було перетворено у Гімназію «Провесінь» Львівської міської ради. Директором гімназії є випускник Львівської СШ № 70 Юрій Степанович Бадунь. У 2017 – 2018 рр. розроблено проєкнту документацію із розбудови приміщень гімназії «Провесінь», будівельні роботи розпочалися у 2019 р.

Недобудовані будинки на околиці міста Львова в мікрорайоні "Лисиничі"

Наприкінці 1980-х р. в багатоповеховому будинку по вул. Тракт Глинянський, 161 почало працювати поштове відділення № 290067 (нині – 79067), яке діє досі. Також наприкінці 1980-х рр. в будинку по вул. Тракт Глинянський, 161-б працювала державна аптека. Приблизно у 1989 р., коли було введено в експлуатацію новий будинок поліклінічного відділення 6-ої міської лікарні м. Львова на вул. Медової Печери, 1 медпункт по вул. Тракт Глинянський, 163 було закрито. Зараз в приміщенні колишнього медпункту працює продуктовий магазин.

6 жовтня 2014 р. на вул. Тракт Глинянський, 154 було відкрито нову амбулаторію сімейного лікаря – підрозділ поліклінічного відділення 6-ої міської поліклініки м. Львова. На території, що обслуговує ця амбулаторія, проживає понад 6000 осіб, в т.ч. 1300 осіб дитячого віку, в структуру амбулаторії входило чотири дільниці загальної практики сімейної медицини. У будинку по вул. Тракт Глинянський, 154, яка раніше належала ПАТ «Агрофірма «Провесінь», було проведено капітальний ремонт. В амбулаторії сімейного лікаря кабінети розміщені на першому поверсі двоповерхової будівлі: реєстратура, хол, кабінет завідувача відділення, два кабінети лікарів загальної практики сімейної медицини, процедурний кабінет, кабінет щеплень та кабінет для персоналу. Загалом в реконструкцію приміщень і влаштування амбулаторії було витрачено майже 600 тис. грн. В амбулаторії на вул. Тракт Глинянський, 154 в 2014 р. працювало 14 осіб: завідувач, 4 сімейні лікарі, 6 медичних сестер, 2 реєстратори та санітарка.

Амбулаторія сімейної медицини на вул. Тракт Глинянський, 154

Житлове будівництво в мікрорайоні «Лисиничі» відновилося в 2000-ні рр., в т.ч. на початку 2010-х рр. почалася забудова частини території ПАТ «Агрофірма «Провесінь». В той же час, частина багатоповерхових будинків, які почали будувати в кінці 1980-х – на початку 1990-х рр. так і не було добудовано. В районі житлового мікрорайону «Лисиничі» споруджено цілу низку ЖК: «Щасливий» (вул. Бігова); «Тракт»; «Еко-Дім на Тракті – І», «Еко-Дім на Тракті – ІІ», «Котеджне містечко «Провесінь» та ін.

У радянські часи, в кінці 1970-х рр. – на початку 1980-х рр. громадський транспорт, який обслуговував перспективний житловий мікрорайон «Лисиничі», був представлений приміськими автобусними маршрутами № 72 вул. Мечникова – с. Лисиничі та № 110 вул. Мечникова – с. Підбірці, які курсували вул. Тракт Глинянський. Ці маршрути обслуговувало Львівське АТП № 34630 (нині - № 14630), на маршруті № 72 працювали автобуси ЛАЗ-695 та ЛАЗ-4202, а на маршруті № 110 – спочатку ПАЗ-672М, а потім ЛАЗ-695Н.

У 1988 р. у м. Винники на вул. Івасюка, 31 почав працювати Львівський обласний госпіталь інвалідів великої вітчизняної війни (нині – Львівський обласний госпіталь ветеранів війн та репресованих ім. Юрія Липи), відповідно замість автобусного маршруту № 72 було запроваджено автобусний маршрут № 137 Львів (вул. Личаківська) – вул. Тракт Глинянський – с. Лисиничі – м. Винники (Тютюнова фабрика), який обслуговувало Львівське АТП № 14631. Автобусний маршрут до с. Підбірці теж почало обслуговувати Львівське АТП № 14631, він отримав № 138.

На початку 1990-х рр. по вул. Тракт Глинянський до с. Лисиничі тимчасово курсував автобусний маршрут № 120 вул. Наукова – с. Лисиничі, який обслуговувало Львівське АТП № 14630, до госпіталю у Винниках почав курсувати автобусний маршрут № 119 вул. П. Куліша – м. Винники (Госпіталь ВОВ). Пізніше до с. Лисиничі курсував автобусний маршрут № 114 вул. Личаківська – с. Лисиничі.

У другій половині 1990-х рр. замість автобусів великого класу на маршрутах міста почали курсувати приватні мікроавтобуси. Із 1996 р. на маршрутах в режимі «маршрутне таксі» почали працювати мікроавтобуси «Peugeot J9 Karsan» турецького виробництва, отож до маршрутних таксі «приклеїлася» назва «пижик». Перші «пижики» поїхали по вул. Тракт Глинянський у 1998 р., це був автобусні маршрути №№ 64 і 138. Автобусний маршрут № 64 вул. Щурата – Агрофірма «Провесінь» обслуговувала «Транспортна компанія «Ференс і К», а маршрут № 138 вул. Валова – с. Підбірці обслуговувало Львівське АТП – 14631. Наприкінці 1990-х рр. було запроваджено іще автобусний маршрут № 88 вул. Городоцька – Агрофірма «Провесінь». Цей автобусний маршрут початково обслуговували мікроавтобуси «IVECO Daily 40-10», які у той час збирали на Кременчуцькому автозаводі. Маршрут обслуговувала компанія ТзОВ «Вердана». На початку 2000-х рр. було запроваджені автобусні маршрути № 17 і 17а, які поєднали Рясне-2 і села Лисиничі та Підбірці та № 52 вул. Суботівська – Агрофірма «Провесінь».

Автобус 18-го маршруту на фоні новобудов "Еко-Дому". 2020 р.

Після транспортної реформи 2012 р. транспортне сполучення мікрорайону «Лисиничі» здійснювалося автобусними маршрутами № 23 вул. Тракт Глинянський (агрофірма «Провесінь») – вул. Суботівська та № 29 пл. Митна – с. Лисиничі, а також обласним автобусним маршрутом № 217а Рясне-2 – с. Підбірці. Автобусний маршрут № 29 був продовжений із однієї сторони до Головного залізничного вокзалу, а із іншого – до м. Винники (Тютюнова фабрика). Із 2 квітня 2019 р. по вул. Тракт Глинянський (до зупинки «Агрофірма «Провесінь») почали курсувати автобуси маршруту № 18 вул. Суботівська – вул. Стрийська – вул. Тракт Глинянський. Із 1 січня 2021 р. замість автобусів маршруту № 217а до Підбірець почали курсувати міські автобуси маршруту № 61 с. Підрясне – с. Підбірці.

У Львівській міськраді оцінюють, що у житловому мікрорайоні «Лисиничі» обабіч вул. Тракт Глинянський скоро буде мешкати біля 20 – 30 тисяч осіб. В той же час, мікрорайон має низку інфраструктурних проблем. Однією із них є водопостачання, яке забезпечується насосною станцією «Кривчиці». Вода до цієї станції подається магістральним водогоном із Золочівського району. Цей водогін знаходиться в аварійному стані, на ньому часто трапляються прориви. Найболючіше питання – відсутність самопливної каналізації до очисних споруд в районі вул. Пластової. Стоки із мікрорайону «Лисиничі» поступають на каналізаційну насосну станцію (КНС), яка знаходиться у власності ПрАТ «Агрофірма «Провесінь». КНС перекачує стоки напірним колектором в камеру гасіння на вул. Богданівській. Напірний колектор споруджений іще у 1980-х рр. і наразі вже дуже зношений. КНС також є малопотужною та застарілою.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Кривчиці, Яловець, Професорська колонія, На Горах, Підгори – околиці міста Львова

60-річна історія Львівської середньої школи (ліцею) № 70

Давня Глинянська дорога і цісарський гостинець до Золочева або відомі і невідомі деталі із історії вулиць Личаківська та Тракт Глинянський